Nyugati Fény

Gyurcsány tiszta erőből nekiment a Fidesznek: Ukrán nyugdíjcsalók, határon túliak szavazójoga

Gyurcsány tiszta erőből nekiment a Fidesznek: Ukrán nyugdíjcsalók, határon túliak szavazójoga

Beizzította kampányát a DK. Ott ütik a kormányt, ahol a legjobban fáj, és ahol a társadalom többsége Orbánék ellen van. 

Miközben lassan az összes ellenzéki párt egymással van elfoglalva és fűtött tévéstúdiókból üzenget a másiknak, addig Gyurcsány - úgy tűnik - megtalálta a Fidesz-rezsim gyenge pontját, és teljes erőből bele is szállt.

A határon túliak szavazójoga elleni kampány ("Csak az szavazhasson, aki viseli is a döntése következményét!") csak a kezdet volt, pénteken ugyanis egy még forróbb témában: az ukrán és orosz nyugdíjcsalók ügyében indított kampányt a DK.  

Gyurcsány nem elégedett meg a sajtóban napvilágot látott oknyomozó cikkekkel - noha már azok is épp elég bicskanyitogató gyakorlatról számoltak be. Elment a helyszínre, tájékozódott és kvázi tényfeltáró dokumentumfilmet forgatott az ukrán határ mellett, aminek egyelőre az előzetesét tette közzé:

Pénteki évnyitó beszédében (Index-cikk itt) azonban már bővebben beszámolt róla, mit tapasztalt. 

Elmondta: az ukrán határ mellett "ordító szegénységgel" találkozott, mégis vannak olyan falvak, amelyek lakossága az elmúlt években másfél-kétszeresére nőtt, mert tömegesen költöznek oda emberek.

Kiderült, hogy ukrán állampolgárok ezrei jelentkeztek be a határ menti településekre, hogy az otthoninál sokkal bőkezűbb magyar nyugdíjat felvegyék.

Nem ritka a 200-300 ezer forintos nyugdíj sem, mivel elegendő egy végzettséget igazoló papírt (ezek többsége hamisítvány), valamint egy korábbi, lehetőleg jól kereső ukrán munkaviszonyról szóló papírt hozni (ezek többsége szintén hamisítvány), és máris dől a lé.

Gyurcsány elmondta: az ukrán határ mellett járva találkoztak olyan házzal, ahová több mint 100, de

volt olyan romos épület, ahová 202 "ukrános” volt bejelentve.

Erre helyi biznisz épült: egyes lakástulajdonosok havi 10 ezer forintért megengedik a papíron való bejelentkezést a házaikba. 

gyurcsany_ukran_hatar.jpg

Talán még ennél is felháborítóbb, hogy sok helyen maga a polgármester intézi az "ukránosok" lakcímbejelentését, így vásárolva magának elegendő mennyiségű szavazatot. A helyi lakosoknak pedig közmunkát ígér, (vagy annak megvonásával fenyegeti őket), hogy engedjék bejelenteni az ukránokat a lakásaikba. 

Komplett iparág épült tehát ki a magyar ellátórendszer megcsapolására. Oroszok és ukránok ezrei, talán tízezrei élnek vissza szisztematikusan a magyar adófizetők pénzével, miközben az egészet a helyi polgármesterek még szavazatvásárlásra is felhasználják.

Gyurcsány bejelentette: aláírásgyűjtést indítanak, hogy megszervezzék annak a többségnek az akaratát, akik ezt a becstelen gyakorlatot ellenzik. 

A történet épp elég érthető és épp elég felháborító ahhoz, hogy a DK erősen visszategye magát a politikai térképre vele.

Gyurcsány kezére játszik a kontraszt is, hogy miközben a többiek egymást csépelik, egymásnak üzengetnek, addig ő teljes mellszélességgel a Fidesznek megy neki. Ráadásul két olyan ponton, ahol a legjobban fáj, és ahol meg is tudja őket verni: egy csütörtöki Republikon-kutatás szerint a magyarok 71 százaléka ellenzi a határon túliak szavazójogát. 

Talán nem kockáztatunk nagyot, ha megelőlegezzük, hogy az ukrán és orosz nyugdíjcsalók ügyében még ennél is nagyobb százalékban állnak az emberek a DK álláspontja mögött.

A magányos hosszútávfutó célba érhet, eredményhirdetés áprilisban.

Oszd meg cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!

Kérjük, támogasd a Nyugati Fényt - A valódi ellenzéki médiát!

.

Gyurcsány tiszta erőből nekiment a Fidesznek: Ukrán nyugdíjcsalók, határon túliak szavazójoga Tovább
Jó reggelt kívánok, hány tüntetést is szervezett a Jobbik az elmúlt 8 évben?

Jó reggelt kívánok, hány tüntetést is szervezett a Jobbik az elmúlt 8 évben?

Az elmúlt napok egyik legforróbb témája, hogy a (Párt-)Állami Számvevőszék váratlanul 660 millió forintra büntette a Jobbikot - ezzel gyakorlatilag kihúzva a talajt Vonáék lába alól, a választási kampány utolsó hónapjaiban. 

A gusztustalan húzást a teljes ellenzéki spektrum gyorsan és határozottan elítélte - helyesen. Tűrhetetlen, hogy a fideszes rezsim az ellenzéki pártok elgáncsolásával próbálja bebiztosítani a saját 2018-as győzelmét.

A Jobbik jó érzékkel felismerve a mártírszerepben rejlő lehetőségeket, adománygyűjtést indított és fáklyás tüntetést hirdetett péntekre, a Fidesz székháza elé.

Baloldali-liberális körökben napok óta szenvedélyes vita folyik arról, hogy szabad-e elmenni a Jobbik tüntetésére - óhatatlanul is segítve ezzel egy olyan párt hatalmi törekvéseit, amelyik az elmúlt évtizedben nem pont a demokratikus megnyilvánulásairól híresült el. És akkor még nagyon udvariasak voltunk.

Természetesen ahogy egy egyénnek, úgy egy pártnak is joga van a jellemfejlődéshez, az önkorrekcióhoz. Az viszont mintha a kereszténységben is úgy lenne, hogy a feloldozás feltétele az őszinte és részletes bűnbánat. 

Azt mindenki látja, hogy a Jobbik igyekszik benyomulni középre és elfoglalni a politikai centrumot - Vonáék viszont továbbra is adósai a közvéleménynek a korábbi bűneik beismerésével és egy legalább őszintének tűnő bocsánatkéréssel. 

vona_vizsla.jpg

 Az pedig mindenképp magyarázatra szorul, hogy milyen alapon kéri most a társadalom szolidaritását egy olyan párt, amely az elmúlt 8 évben egyetlen alkalmat sem talált arra, hogy tüntetést szervezzen, vagy valamelyik ellenzéki párt, civil csoport tüntetéséhez csatlakozzon.

Jó reggelt kívánok, hány tüntetése is volt a Jobbiknak az elmúlt 8 évben? Milyen "ellenzéki" párt az ilyen?

Hol volt a Jobbik, amikor a tanárokért, ápolókért, közalkalmazottakért tüntettünk?

Hol volt a Jobbik, amikor a Népszabadság kinyírása ellen tüntettünk?

Hol volt a Jobbik, amikor a netadó és a tandíj bevezetése ellen tüntettünk?

Hol volt a Jobbik, amikor Putyin és hazánk orosz befolyása ellen tüntettünk?

Hol volt a Jobbik, amikor a megtámadott CEU-ért és civil szervezetekért tüntettünk?

Miért csak most lett fontos a Jobbiknak a tüntetés, amikor már az ő bőrük került a vásárra?

Mi jót várhatunk egy olyan párttól, amely csak önmagával szolidáris, de másokkal nem?

Oszd meg cikkünket, ha egyetértesz!

Kérjük, támogasd a Nyugati Fényt - a valódi ellenzéki médiát!

 

Jó reggelt kívánok, hány tüntetést is szervezett a Jobbik az elmúlt 8 évben? Tovább
Ilyen nincs: Az MSZP újrafőzi a megbukott Botka-receptet Karácsony Gergővel

Ilyen nincs: Az MSZP újrafőzi a megbukott Botka-receptet Karácsony Gergővel

Semmiből nem tanulnak a szocialisták - Tényleg Molnár Gyula lesz az MSZP Retkes Attilája?

A szocialisták hétvégi rendezvényén Molnár Gyula bejelentette: támogatja, hogy Karácsony Gergő legyen az MSZP-miniszterelnök-jelöltje.

Igen, az a Karácsony Gergő, aki pár éve a Debreceni Egyetemen tartott előadásán kijelentette: "Jobban utálom a szocikat, mint a Fideszt!" (forrás itt!), és aki még néhány hete is szenvedélyesen érvelt amellett, miért a külön listákon lehet jobban megmutatni a pártok saját arculatát és maximalizálni a szavazatokat. 

Karácsony Gergő ifjú kora ellenére sok köpönyeget megforgatott már, most a politikai túlélés reményében az általa sokáig leprázott MSZP-sek listájára kérezkedett fel, azt ígérve: hozza a saját népszerűségét.

Kár, hogy nem szavazatokat ígért, mert a választásokat arra játsszák. Fájdalom, az általa vezetett Párbeszédet minden kutató nulla százalékon méri. (A lufinépszerűségről, amit nem lehet szavazatokra váltani, Szili Katalin vagy Dávid Ibolya sokat tudna mesélni.)

karacsony_gergo.jpg

Ami azonban Karácsony szélkakasságánál is szomorúbb, az a szocialisták öngyilkos feledékenysége. 

Frissen igazolt miniszterelnök-jelöltjük bejelentkezése ugyanis kísértetiesen emlékeztet Botka László korábbi akciójára: Karácsony Gergő ugyanúgy a közös listát, közös miniszterelnök-jelöltet erőlteti, miközben olyan feltételeket támaszt, amelyeknek senki nem tud vagy akar megfelelni.

Hahó, pár hónapja akkorát taknyoltatok ezzel a mutatvánnyal, mint az ólajtó, miért kell ugyanazt a bukott receptet erőltetni?

Miért nem lehet felfogni, hogy a pártok külön listákkal akarják maximálni a szavazataikat, és miért nem lehet végre megállapodni a 106 egyéni szavazókörben, ahol a választás el fog dőlni?

Annyi erre a szocialista válasz, hogy nem akarnak párt-szépségversenyen indulni. Ami a hónapok óta zuhanó támogatottságukra nézve érthető, de talán ideje lenne belenyugodni, hogy pont a csökkenő befolyásuk miatt baromira nincsenek abban a helyzetben, hogy önkényesen diktálják a feltételeket. 

Ezzel az ostoba makacssággal egyszer már felsültek, amikor Szili Katalint erőltették tűzzel-vassal - majd nagyot koppantak a falnál, mint a szentjánosbogár Arany János versében.

Molnár Gyuláék megint tövig nyomják a gázt a zsákutcában - csak most egy kicsit nagyobb a tét, mint a 2005-ös államfő-választáson.

Rajtuk kívül mindenki látja már, hogy a közös lista erőltetésével úgy járnak, mint a szorosan markolt jégkockával: minél jobban szorítják, annál jobban olvad ki a kezeik közül. 

Darwin azt mondja: nem a legerősebb éli túl, hanem aki a legjobban tud alkalmazkodni a változó körülményekhez. Az MSZP bukásra ítélte saját magát. 

Oszd meg cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!

Ilyen nincs: Az MSZP újrafőzi a megbukott Botka-receptet Karácsony Gergővel Tovább
Mostantól hivatalos: Karácsony Gergő lett az új Fodor Gábor

Mostantól hivatalos: Karácsony Gergő lett az új Fodor Gábor

Azért ez nagyon ciki egy ilyen szépreményű, jóképű, értelmiségi gyerektől.

Csütörtök estére tartalékolta a bizonytalan nevű és politikájú párt vezére (igazából nagyjából egyetlen ismert arca) a mozsárágyút, hogy hoppá, itt egy legújabb és legalkalmasabb és mármegint minielnök-jelölt. Tessék csak sorban.

Aztán kiderült, hogy inkább gulyás az a mozsár, és az is visszafelé sült el.

Szegény Karácsony most ott ül, talpig bablevesben, szomorúan lefittyedő szemüvegszárral.

Hogy ki volt az a zseni, aki ezt az egészet kitalálta és erőltette foggal-körömmel, hogy igen Gergő, ez az, csináld, te vagy az, menőjenő, a jövő miniszterelnöke, neked tök jól fog állni a bőrfotel meg a megkülönböztető jelzés kocsiablakon át beszűrődő kék fénye, satöbbi.

Az is lehet, hogy, ezt magának mondogatta szegény, a tükör előtt billegve.

karacsony_gergely.jpg

De akárki volt is az ötletgazda, gratulálunk neki az új, innovatív, sosemvolt gondolatokhoz. Csináljunk polgiból miniszterelnököt, az biztos jó lesz, hát egy kerületecske vezetése után egy országot elirányítani már nem kunszt.

Mondjuk ez piszkosul ismerős valahonnan. Ja, hogy volt egy Botka László nevű szegedi polgármester és önjelölt miniszterelnök-aspiráns, aki úgy eltűnt a süllyesztőben, mint Orbán keze a nadrágzsebben.

De nézzük a nálunk kompetensebbek reakcióit.

Az Együtt már este elküldte Karácsonyt, hogy csak úgy csörgött, Szigetvári épp hogy csak nem köpött az ATV díszletében, de a nyakán látványosan lüktetett az ér, annyi már biztos.

A DK-ban péntek reggel, miután kollektíven kiröhögték magukat, kijelentették, hogy köszönik, de a világért sem szeretnék Karácsony Gergelyt összegyurcsányozni.

Azt a Karácsony Gergelyt, aki abban az LMP-ben indult, ahol ordítva szidták a szocialistákat meg rendszert, 2010 előtt. Mert akkor ugye rettenetesen szar volt az élet a világnak ezen a táján.

De semmi baj, Geri, csak az ökör következetes. Csak az a fránya internet, az nem felejt.

Persze, persze, ott vannak a szocialisták. Ők azt csinálják, amit általában szoktak: össze-vissza beszélnek hülyeségeket. Tőlük nem is vártunk mást, nem a pártfegyelem mintaszobrai. Legfeljebb majd beküldik Kunhalmi Ágnest az ATV-be, hogy kiabáljon és/vagy sírjon egy kicsit. 

Összességében köszönjük ezt a zseniális ötletet, nagyon jót szórakoztunk, de nem lehetne, hogy inkább komoly dolgokkal foglalkozzunk?

Azért egy kicsit sajnáljuk ezt a Gergő gyereket. A mosolygós, szemüveges, szálfatermetű, értelmiségi, nagyreményű polgármester legendája oda.

Csúnyán pofára ejtette a szövetségeseit és a hátuk mögött, a négy évnyi biztos pénzért felkérezkedett az MSZP lélegeztetőgépére.

Karácsony lett az új Fodor.
Mostantól hivatalos: Karácsony Gergő lett az új Fodor Gábor Tovább
Megcáfoljuk a 3 leghazugabb "érvet", amivel a határon túliak szavazójogát szokták védeni

Megcáfoljuk a 3 leghazugabb "érvet", amivel a határon túliak szavazójogát szokták védeni

Elképesztő dumákkal soroltak be a Fidesz mögé egyes baloldaliak. Az ő hamis érveiket cáfoljuk most meg.

Újra az érdeklődés fókuszába került a határon túliak szavazójoga, miután a Demokratikus Koalíció aláírás-gyűjtésbe kezdett az intézkedés visszavonásáért.

A DK célja világos: a népakarat nyomását akarják a Fidesznek szegezni. Megmutatni, hogy a magyarok többsége nem ért egyet vele, hogy olyan emberek döntsenek Magyarország sorsáról, akik soha nem éltek, nem adóztak Magyarországon, és nem viselik a szavazatuk ezernyi hátrányos következményét.

Röviden: felmutatni, hogy a Fidesz ebben az ügyben (is) a magyar emberek akaratával szemben kormányoz. 

A DK akciójára elég ostobán reagáltak az ellenzéki pártok: rövid időn belül a zsigeri elutasítás pártjára helyezkedett az MSZP, az LMP, az Együtt és a Momentum is. Amivel egyetlen dolgot értek el: pörög a nyilvánosságban egy forró politikai téma, amiben a DK teljesen egyedül képviseli a magyarok többségének álláspontját. Zseniális öngól, de ez legyen az ő bajuk, majd a ragyogó 2018-as eredményeik után kielemzik. 

Legalább ennyire döbbenetes volt néhány baloldali újságíró-véleményformáló érvelése a határon túliak szavazójoga mellett. A fejünket fogtuk egyik-másik cikket olvasva az elmúlt hetekben. 

A fideszes kamuérvekkel most nem is foglalkoznánk. Legkésőbb Mikola István őszinteségi rohama (emlékeztető videó itt!) óta pontosan tudjuk, hogy a Fidesz számára csak szavazógépnek kellenek a határon túli magyarok – álszent hazugság tehát mindenfajta fideszes duma a nemzetegyesítésről. Orbánék pusztán hatalomtechnikai okokból szórják százezrével a szavazati jogot.

orban_tusvanyos.jpg

Orbán Tusnádfürdőn / fotó: 24.hu

Álljon itt tehát a 3 leggyakoribb, baloldalról hallható kamuérv - és annak világos cáfolata. 

"2014-ben csak 128 ezren szavaztak levélben, egyetlen mandátum sorsa múlt rajtuk, tehát jelentéktelen az egész." 

Igen, a hetvenes években pedig tök kicsi volt az ózonlyuk. És? Kit érdekel, hogy mi volt 2014-ben? Hány határon túli magyarnak volt szavazati joga akkor? 350 ezer? 400 ezer? És mennyinek van most? Túl vagyunk az egymillión, jó reggelt kívánok! Ráadásul a Fidesz nem fogja még egyszer elkövetni azt a hibát, hogy csak egy mandátum múljon a határon túliakon, ezért már most több százmillió forintos gigakampányt indított plakátokkal, szórólapokkal, telefonos agitációval. Háromszor annyi kettős állampolgár, legalább kétszer akkora intenzitású kampány --> igazán nem kell Nostradamusnak lenni hozzá, hogy megbecsüljük: legalább 3-4-szer akkora befolyása lesz a határon túliaknak a magyar választásokra 2018-ban, mint 2014-ben volt. 

"Ami egyszer oda lett adva, azt nem szabad elvenni."

Ez megint egy címeres marhaság. A tizenharmadik havi nyugdíjat is vissza tudta venni Bajnai a világgazdasági válság után, mert indokolttá tette a gazdasági helyzet. Miért ne vehetné vissza a határon túliak igazságtalan szavazójogát egy olyan kormány, amely azzal soha nem értett egyet? Hiszen még csak nem is társadalmi konszenzussal, vagy a pártok egyetértésével lett megadva. Nem: ezt a Fidesz adta egyoldalúan, pőre önös érdekből, amit Mikola ki is kotyogott. A rezsimváltás egyik szimbóluma lesz tehát, amikor ezt a helytelen gyakorlatot korrigálja majd egy leendő új kormány. 

"A szavazójog visszavonására indított kampány megosztja a magyarságot, viszályt szít, kollektív bűnösséget alkalmaz."

Ez a legaljasabb "érv" (sőt: rágalom) mind közül, és pont az ellenkezője igaz. Senki komolyan vehető ellenzéki politikus nem mondott sértőt kollektíven a határon túli magyarokról. Nem igaz, hogy őket utálja bárki a demokratikus ellenzéki oldalon. A helyzetet utálja mindenki, hogy Orbán politikai célokra használja a külhoni magyarokat. A társadalmat pont az osztja meg, hogy a Fidesz közpénzből vásárol szavazatokat a határon túlról. Az szít viszályt, aki beleszólási jogot ad a magyar belpolitikába olyan embereknek, akik nem szenvedik a magyar belpolitika ezernyi következményét. 

Nem az ő trafikjukat zabrálta el a Fidesz, nem az ő magánnyugdíjukat lopta el a Fidesz, nem az ő pénzükből épít stadiont egy zakkant focimániás, nem az ő rokonuk hal meg kórházi fertőzésben. 

Sokkal békésebb lenne a viszony a határon belüli és kívüli magyarok között, ha a Fidesz lenne olyan bátor, és csak azokat kérdezné meg 2018-ban, hogy akarnak-e újabb 4 évnyi Fideszt, akik az előző 8 évet is testközelből végigszenvedték.

Oszd meg cikkünket, ha egyetértesz!

A Nyugati Fény az ország egyik legolvasottabb tényfeltáró és véleményblogja.

A demokratikus jogállamban, a nyugatos értékekben hiszünk. Egy öntudatos társadalomért dolgozunk, amelyik jól tájékozott a tényekről és átlátja az összefüggéseket.

Oldalunkat nem támogatják sem pártok, sem oligarchák. Kizárólag becsületbeli előfizetőink adományaiból működünk.

Ha fontosnak tartod munkánkat, támogasd a Nyugati Fényt - hogy legyen egy karakán ellenzéki újságod! A lehetőségekhez kattints ide.

Megcáfoljuk a 3 leghazugabb "érvet", amivel a határon túliak szavazójogát szokták védeni Tovább
Készül a Jobbik és az LMP összeborulása - De Vona zsebében ott lapul a kés is

Készül a Jobbik és az LMP összeborulása - De Vona zsebében ott lapul a kés is

A kampány közeledtével felgyorsultak az események a magyar belpolitikában. Egyre több jel utal a Jobbik és az LMP tervezett összebútorozására. Persze Vonának már az is tiszta nyereség, ha a kompromisszum felvillantásával szalonképessé teszi magát a balos szavazók szemében. 

cimlapkep.jpg

fotó: Index

Simicska néhány hete szorosabbra fogta a Magyar Nemzet és a HírTV kézi vezérlését, hogy a kampány utolsó hónapjaiban határozottan a Jobbik szolgálatába állíthassa a médiafegyverzetét. 

Ennek a "megújult" Magyar Nemzetnek adott interjút kedden Vona Gábor, már a cikk címe is beszédes, mutatjuk:

vona_magyar_nemzet.jpg

 

Egyértelmű beszéd - világosan leírja a laptulajdonos és támogatott pártjának szándékait. 

Az interjúban Vona arról beszél: "Ha a történelmi helyzet ezt követeli meg, és a választási eredmény erre készteti, hajlandó lenne az LMP-vel és a Momentummal is koalíciós megállapodást kötni a Jobbik."

A Magyar Nemzet megkérdezte Hadházy Ákost is, aki úgy fogalmazott: koalíciós tárgyalásokról választás után érdemes beszélni, pártjuk mindazonáltal a "gyökeres változásban érdekelt". 

A balos közvélemény megdolgozása a Jobbik legitimálásáért már régóta zajlik. Ennek a stratégiának a része a Jobbik kiscicásodása, aminek (eddigi) csúcspontja volt Vona Gábor múlt heti Canossa-járása a Spinoza házban.

Az LMP szabad vegyértékeit sem nehéz észrevenni a Jobbik irányába: kiszúrja az ember szemét, hogy míg az LMP politikusai kígyót-békát kiabálnak a demokratikus baloldalra, mennyire szívélyesen viszonyulnak a Jobbikhoz: közösen konferenciázgatnak, eljárnak egymás rendezvényeire, ugyanazt a megbélyegző terminológiát használják az ellenfeleikkel szemben ("óbaloldal", "XX. század pártjai", stb.) sőt Schiffer András még a Jobbik legutóbbi kampányát is teátrálisan aláírta.

Az erről készült fényképet hetekig fizetett hirdetésben tolta a Facebookon a Jobbik és a jobbikos média.

schiffer_berunio.jpg

Persze nem is Simicska zsenialitására vallana, ha nem lenne az egész stratégia mögött egy agyafúrt, második csavar is.

Azzal ugyanis, hogy Vona Gábor és a Simicska-média elkezdte gőzerővel kommunikálni a Jobbik kompromisszumkészségét, fontos üzenetük van a baloldali választók felé is. 

Ha sikerül az ő szemükben legitimálni a Jobbikot (hiszen Vona maga mondta a szájával, hogy nyitott az LMP felé!), annak hatalmas haszna lehet a választások napján. A választók ugyanis végső soron hajlamosak a nagyobbik párt esélyesebb jelöltjére voksolni, hogy ne vesszen kárba a szavazatuk.

Ha a hátralévő hónapokban az LMP-szimpatizánsok mindenhonnan azt hallják majd, hogy a Jobbik mennyire nyitott az irányukba, akkor esetleg annyira megkedvelik a Jobikkot, hogy a tök esélytelen LMP-s jelölttel szemben egyenesen a jobbikosra fognak szavazni.

Az LMP pedig végül rútul járhat a pávatánccal. Mondjuk értük lesz a legkisebb kár.

Oszd meg cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!

Kövesd a Nyugati Fényt a Facebookon, hogy ne maradj le semmiről!

 

Készül a Jobbik és az LMP összeborulása - De Vona zsebében ott lapul a kés is Tovább
Az LMP most eljátssza nekünk a nagy ellenzékit, de egy éve csúnyán lepaktáltak a Fidesszel

Az LMP most eljátssza nekünk a nagy ellenzékit, de egy éve csúnyán lepaktáltak a Fidesszel

LMP-s parlamenti bohóckodásról adott hírt az Index hétfőn: Szél Bernadett és Hadházy Ákos egy sebtében felfirkált, szinte olvashatatlan "Hazudik"-feliratú papírlappal beálltak Németh Szilárd mögé.

lmp_parlament.jpg

Túl az ötlet kiábrándító fantáziátlanságán (de komolyan, ha Szél Betti ezzel a képzelőerővel építészmérnök lenne, nagyjából a TESCO egyen-bádogdobozait tervezhetné) mégiscsak árulkodik valamiről: 

a kétségbeesett igyekezetről, hogy az elempések meglovagolják a kormányellenes hangulatot és az összezuhanó MSZP-ről lehasított szavazókból cipőkanalat formázva harmadszor is betuszkolják magukat a parlamentbe. 

Hogy elbábozva a legádázabb kormányellenes párt szerepét újabb 4 évre bebiztosítsák maguknak a fűtött székeket az ország házában.

Merthogy kormányváltásra napnál világosabban nem törekszenek, hiszen koordinálni továbbra sem akarnak az egyéni választókerületekben. A párhuzamos indulásaik egyedüli "haszna" az lesz, hogy a legesélyesebb ellenzéki jelöltet gyengítik majd 4-5 százalékkal. (2014-ben nagyjából egy tucat ellenzéki körzet úszott el ezen, és került a Fideszhez.)

Mivel a vonatkozó szakirodalom szerint a választói emlékezet legfeljebb 3-4 hónapra terjed ki, talán hasznos lenne felidézni, hogy melyik is az a párt, akik most a Fidesz ellenfelének szerepében tetszelegnek. 

Pontosan egy éve történt, hogy az LMP szembeköpve az összes többi ellenzéki pártot, felajánlotta szolgálatait Orbánnak és megszavazta a Fidesznek a jobboldali-szélsőjobboldali alkotmánybírókat. 

szel-bernadett_1.jpg

Akkor is megírtuk a súlyos morális ellenérveket:

1. Az egyik LMP-s jelölt, Schanda Balázs annyira "független", hogy a Fidesz-kormányban dolgozott, a Fidesz-kormánytól kitüntetést kapott, valamint a Fidesz-kormány jelölte őt a strasbourgi bíróságba.

2. A másik LMP-s jelölt, Horváth Attila a Morvai Krisztina-féle heccbizottságban dolgozott és arra kapott pénzt az Orbán-kormánytól, hogy megpróbáljon bebörtönözni ellenzéki politikusokat. Független az az ember, aki le akarja csukatni az ellenzéket?

3. Az Alkotmánybíróság teljesen eljátszotta a hitelét: hagyta, hogy elvegyék a magánnyugdíj-vagyont, hagyta a titoktörvényt, és megakadályozta, hogy a Londonban élő magyarok ugyanúgy levélben szavazhassanak, mint az erdélyiek.

4. A négy új fideszes ember újabb 12 évig (!) fog segédkezni az önkény fenntartásában, és a korábbi tagok miatt 2023-ig esély sincs rá, hogy tisztességes alkotmánybíráskodás legyen.

5. Az LMP húzása csak arra jó, hogy Orbán Viktor el tudja játszani kifelé a világnak, hogy ugyan kérem, nincs itt semmiféle önkény, nincs itt egypárti Alkotmánybíróság, hiszen egy ellenzéki párt is megszavazta a bírákat.

Hiába volt minden ellenérv, az LMP kipótolta a Fidesznek az elveszített kétharmadot és megválasztották a fideszes kesztyűbábokat. 

Persze a figyelmes szemlélő észreveheti: az LMP egész eddigi pályafutása arról szól, hogyan tudnak kívülről hozzájárulni Orbán sikeréhez.

Kezdődött azzal az ócska hecckampánnyal, amikor Schiffer 2009-ben feljelentette a Gyurcsány-kormányt Sukoró-ügyben, majd hetente rohangált a tévéstúdiókba, hogy sulykolja a rágalmait. Császy Zsolt és Tátrai Miklós életét tönkretették az egy évtizedes koncepciós per során, az okozott szellemi-erkölcsi kár helyrehozhatatlan.

Folytatódott azzal, ahogy Schiffer András éveken át szó szerint ordibálva, kocsmai színvonalon ócsárolta az ellenzéki pártokat a Parlamentben: álbaloldaliaknak, Amerika-bérenceknek, szemkilövetőknek és Isten tudja micsodáknak elhordva őket, ami épp a Fidesz narratívája volt. Az LMP-nek tevékeny szerepe volt benne, hogy beleverte az emberek fejébe a fideszes hazugságot a 2006-os őszi eseményekről.

Szél Bernadett elment Tusványosra Kósa Lajossal konferenciázni (itt a videó, ahogy röhögcsélve sorosoztak), a kamunépszavazás kampányában pedig előbb a Fidesz álláspontját osztották, majd inkább próbálták elsunnyogni az egészet.

Most ez a párt játssza el a feledékeny választóknak, hogy ők lennének az Orbán-rendszer legádázabb ellenfelei. Ne vegyük be sokadszor ugyanazt a mesét!

Oszd meg cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!

A Nyugati Fény az ország egyik legolvasottabb tényfeltáró és véleményblogja.

A demokratikus jogállamban, a nyugatos értékekben hiszünk. Egy öntudatos társadalomért dolgozunk, amelyik jól tájékozott a tényekről és átlátja az összefüggéseket.

Oldalunkat nem támogatják sem pártok, sem oligarchák. Kizárólag becsületbeli előfizetőink adományaiból működünk.

Ha fontosnak tartod munkánkat, támogasd a Nyugati Fényt - hogy legyen egy karakán ellenzéki újságod! A lehetőségekhez kattints ide.

Az LMP most eljátssza nekünk a nagy ellenzékit, de egy éve csúnyán lepaktáltak a Fidesszel Tovább
Kovács László: Az MSZP ne követelje magának a miniszterelnök-jelölés jogát!

Kovács László: Az MSZP ne követelje magának a miniszterelnök-jelölés jogát!

Exkluzív interjút adott a Nyugati Fénynek Kovács László, volt külügyminiszter, az MSZP korábbi elnöke. Kovács szerint bár az MSZP zsinórban 5 választást veszített el, mégis elmaradt a tanulságok levonása. Kovács László ostobaságnak tartja, hogy az MSZP bojkottálja a fideszes médiát, és azt is elmondta nekünk: Botka 8 hónapig nem talált időpontot, hogy leüljön vele egy kávéra. 

kovacs_laszlo_cimlap.jpg

Nyugati Fény: Lassan nyolc éve élünk Fidesz-kormány alatt, az emberek többsége minden felmérés szerint elégedetlen. Miért nem jelenik ez meg az ellenzéki pártok támogatottságában?

Kovács László: Valószínűleg az emberek nem látnak egyetlen vonzó alternatívát sem. Nem azt mondom, hogy nincs ilyen, csak azt, hogy nem látnak. Ha látnának, hamar megbukna az Orbán-kormány. Ehhez persze olyan politikusok is kellenek, akik hitelesek. Akikről elhiszik, hogy nem néhány ezer ember gazdagodását szolgálják - milliók nyomora árán - , hanem a nemzet felemelkedését.

NYF: Botka nem volt hiteles?

K. L.: Számomra az volt, de a választók számára nem volt egyértelműen az. Bejelentkezését követően pár hónapig gyorsan emelkedett a népszerűsége, ami az MSZP támogatottságát is felfelé húzta. Azután megtorpant, majd meg is fordult a folyamat és ez a párt megítélésére is kedvezőtlenül hatott. Túl sok konfliktust vállalt föl - nem tudom, miért, mert nem voltam olyan közeli személyes viszonyban vele.

NYF: Nem is beszélt vele?

K. L.: Amikor bejelentkezett miniszterelnök-jelöltnek, rögtön fölajánlottam, hogy szívesen segítek neki, mert a szociáldemokrata értékrendről ugyanazt gondoljuk. Leszögeztem, hogy sem pozícióra, sem pénzre nem tartok igényt. Januárban jeleztem neki ezt a szándékomat, augusztusban talált időt a beszélgetésre. Azt hiszem, hogy sok használható tanácsot tudtam volna adni. 

klikkre indul a videó:

 

NYF: Botka távozásával az MSZP irányvonala és a programja megmarad?

K. L.: A célok tekintetében igen, csak pontosabban kell megfogalmazni azokat. Én az igazságos teherviselés híve vagyok, de mi az, hogy "Fizessenek a gazdagok"? Jobb lett volna úgy fogalmazni, hogy fizessenek a korrupt tolvajok. Vannak, akik törvényesen, a teljesítményükkel gyűjtöttek vagyont, sőt még jótékonyságra is készek áldozni. Őket miért kell fenyegetni? Elég lett volna annyit kérni tőlük, hogy vállaljanak többet a terhekből. Amikor megláttam az interneten a Rákosi-brossúra fényképét ugyanezzel a címmel, azon gondolkodtam: vajon ki adhatta Botkának ezt a tanácsot?

NYF: Minden felmérés szerint a legszegényebbek járnak a legkisebb arányban szavazni, miközben ők lehetnének a baloldal rejtett tartaléka. Hogyan tudja az MSZP megszólítani őket a hátralévő 6 hónapban?

K. L.: Tegyük hozzá, nem csak hogy nem mennek el szavazni, de újságot sem nagyon olvasnak, és a tévénél is a legolcsóbb csomagra fizetnek elő. Kicsi a tájékozottságuk és nehezen érhetők el.

NYF: Talán épp ezért ostobaság, hogy az MSZP bojkottálja a fideszes médiát, és így lemond a társadalom azon részének megszólításáról, akik onnan tájékozódnak.

K. L.: Ezzel sajnos nem tudok vitatkozni. Amikor 1998-ban az MSZP elveszítette a választásokat, engem viszont Horn Gyula javaslatára a párt elnökévé választottak, néhány vezető társam azt javasolta: hirdessünk bojkottot a televíziók ellen, mert szerintük a média is hozzájárult a kudarcunkhoz. Én visszakérdeztem: és szerintetek ezzel mit fogunk elérni? Azt mondták, hogy majd az emberek egy idő után hiányolni fognak bennünket. Én azt válaszoltam: az emberek kimennek tüntetni, mert nem látnak bennünket a tévében. A bojkottal csak azt érjük el, hogy elzárjuk magunktól a közvéleményt. Ehelyett a minél aktívabb kommunikáció mellett döntöttem. 2000 tavaszán már közel 10 százalék volt az előnyünk a kormányzó Fidesszel szemben, 2002-ben pedig megnyertük a választást. 

NYF: A médiaszerepléseken túl, hogyan tervezik személyesen megszólítani az embereket?

K. L.: Nagyon fontosnak tartom az országjárást, a személyes találkozásokat. A rendszerváltás, a többpártrendszer létrejötte óta az a meggyőződésem, hogy az új választási kampány a lezajlott választás másnapján kezdődik. A tétlenül elvesztegetett éveket aligha lehet az utolsó hetekben pótolni. Tény, hogy a választók jelentős része csak az utolsó hetekben dönt arról, kire szavaz. De érdemes a döntésének befolyásolását minél előbb elkezdeni. Ne ámítsuk magunkat azzal, hogy áprilisig még van időnk! Nincs.

NYF: Mi lesz a 2018-as kampányban? 

K. L.: Sajnos súlyos mulasztások nehezítik a helyzetünket. 2010 és 2014 között öt választást vesztettünk el. Öt vereség egy pártnak, amelyik korábban 3 ciklusban is kormányzott, komoly kudarc. A vereségnél is nagyobb problémának tartom azonban, hogy elmaradt az okok elemzése és a tanulságok levonása. Ezt legkésőbb 2014 őszén el kellett volna végezni és a tanulságokat a tisztújítás során, valamint a választási program kidolgozásánál érvényesíteni.

klikkre indul a videó:

 

A választási stratégia még korrigálható, tisztújításra viszont már csak a választás után kerülhet sor! A választási esélyeinket viszont még most is lehetne javítani az egyéni választókerületekben indított és az országos listán szereplő jelölteknek az alkalmasságra, a várható teljesítményre alapozott kiválasztásával. Ez a munka most kezdődik. Most kerül majd nyilvánosságra a választási programunk első változata is, amiről széles körű társadalmi vitát kezdeményezünk.

NYF: A napokban felmerült Balázs Péter neve, mint lehetséges miniszterelnök-jelölt. Mennyire lehet sikeres kormányfő valaki pártháttér nélkül, frakcióháttér nélkül?

K. L.: Ez valóban egy komoly dilemma, mert az erős pártháttér fontos, de ugyanakkor nehézségeket is okozhat. Tény, hogy a demokratikus ellenzék pártjai közül a legnagyobb támogatása az MSZP-nek van. Ezért a leendő miniszterelnök nem lehet sikeres a szocialisták egyértelmű támogatása nélkül. Ez a támogatás azonban nem veszélyeztetheti a demokratikus pártok, mozgalmak és személyiségek összefogását.

Téved az, aki a Fidesz 2014-es kétharmados győzelmét az összefogással magyarázza. Nem az összefogás volt a kudarcunk oka, hanem az, hogy az MSZP néhány hangadó politikusa mindenáron Mesterházy Attilát erőltette a sokkal alkalmasabb Bajnai Gordonnal szemben. Még egyszer: nem szabad azt a hibát elkövetni, hogy a nagyobb támogatottságunkra hivatkozva magunknak követeljük a miniszterelnök jelölését, akkor is, ha a jelöltünk alkalmatlan. 

Ha egy megosztó, konfliktusokat gerjesztő jelöltet állítunk, akkor biztos a kudarc. Senkinek a személyes érdeke, a karriervágya nem lehet fontosabb, mint az ország érdeke, az Orbán-rendszer leváltása.

(Az interjút készítette: Mandula Viktor, főszerkesztő)

Bónusz videó:

 

 Oszd meg cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!

Kovács László: Az MSZP ne követelje magának a miniszterelnök-jelölés jogát! Tovább
Az MSZP komplett hülyét csinált Balázs Péterből

Az MSZP komplett hülyét csinált Balázs Péterből

Kabaréba illő jelenet zajlott hétfőn az ATV stúdiójában, de félő, hogy sírás lesz a vége.

toth_balazs.jpg

Tegnaptól hivatalos: az MSZP ráhajtott a Kétfarkú Kutya Párt babérjaira. Mással nem magyarázható, ahogy zongorakíséretes Chaplin-filmekbe illő gesztusokkal játsszák újra a 2009-es miniszterelnöki casting legszánalmasabb stációit.

1.) Az MSZP-közeli B1 blog zavarkeltés céljából bedobja Balázs Péter nevét, aki először mindent tagad, majd közli: bizonyos feltételek mellett igazából vállalná a jelöltséget.

2.) A hétfői Egyenes Beszédbe behívják Tóth Bertalant, az MSZP frakcióvezetőjét, aki elmondja: telefonon egyeztettek Balázs Péterrel arról, hogy ő legyen a jelölt.

3.) Pár perc múlva bejön Balázs Péter és ugyanabban a székben elmondja: vele senki nem beszélt, senki nem kereste, ez valami félreértés lesz. Rónai Egon ledöbben, kínjában már azon poénkodik, hogy a színész Balázs Péterrel telefonálhattak a szocik. 

.

Az ország politikafogyasztó része élő egyenes adásban szembesül vele, hogy a szocialisták gond nélkül belelódítanak az arcába, miközben meghurcolnak egy jobb sorsra érdemes diplomatát. 

Méltatlan Balázs Péterhez, amit az MSZP művel vele, de a legnagyobb pofont mégis a baloldali ellenzék egésze fogja kapni.

Biztos mindenki emlékszik középiskolából arra a tanárra, aki úgy felhúzta magát 2-3 szemtelen gyerek viselkedésén, hogy röpdolgozatot íratott az egész osztállyal.

Na, a választók pont így büntetik kollektíven az egész ellenzéki tömböt. Hiába próbál tisztességesen játszani a hat másik párt, rájuk is ugyanúgy hull az átok az MSZP miatt. 

"Mit bénáznak ezek ottan!" - dörgi a tagolatlan népítélet, és Józsi bácsi a szolnoki panelkocsmában egyáltalán nem fogja szétszálazni, hogy konkrétan ki volt a hunyó.

Ezek a pártok közös jelölteket akarnak állítani a 106 körzetben, ezek a pártok együtt akarnak kormányozni, ezeket a pártokat egy láncra húzta fel a történelem. De minden lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme.

Drága szocik, szedjétek már össze magatokat, az Isten szerelmére!

Oszd meg cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!

 

Az MSZP komplett hülyét csinált Balázs Péterből Tovább
Botka kiutálta Gyurcsányt az összefogásból: Külön listán indul a DK

Botka kiutálta Gyurcsányt az összefogásból: Külön listán indul a DK

A Demokratikus Koalíció meglépte az egyetlen racionális lépést, miután hónapokon keresztül hallgatták türelemmel Botka Lászlótól és az MSZP különböző csinovnyikjaitól, hogy Gyurcsány Ferenc maga a Sátán, aki éjszakánként vérfarkassá változik és szűzlányok vérét issza.

gyurcsany_botka.jpg

Nonszensz volt, hogy az MSZP reggeltől estig Gyurcsányt leprázza, miközben a DK-t rá akarja zsarolni a saját listájára. Ilyen "összefogás" a világon nincs. A pártpolitika nem "Önök kérték":

Gyurcsány Ferenc a DK 98 százalékkal megválasztott elnöke. Vagy kell a DK vele együtt, vagy balra van a kijárat, uraim!

- Ez az az evidencia, amit lassan azok a megmondóemberek is elismernek, akik egyébként merevrángásban hörögnek Gyurcsány nevének hallatán. 

Botka "stratégiája" halott: 2017 októberében ezt nagyjából minden érettségizett ember belátja. Egymillió új szavazót ígért, ebből lett mínusz 250 ezer. Ellenzéki együttműködést ígért, ebből lett Fodor Gábor. Az MSZP 25 éves mélyponton, egyszámjegyű támogatottságot mérnek neki az intézetek. Kell még valamit mondanom, Ildikó?

Teljesen világos, hogy közös ellenzéki lista nem lesz: az LMP és a Momentum ezerszer elmondta, hogy nem fognak össze a "múlt erőivel", a DK-t pedig maga Botka vadította el az állandó gyurcsányozással.

Legyen hát vége az ezen való meddő rágódásnak, amíg egyáltalán vannak még szavazói a demokratikus ellenzéknek. 

Okos enged, Botka szenved - mondta Gyurcsány és bejelentette, ami már hónapok óta a levegőben lógott: külön listán méreti meg magát a DK, az energiáit pedig mostantól arra koncentrálja, hogy a 106 egyéni választókerületben megállapodás szülessen. A választás úgyis ott dől el, ott kell megtalálni az egyetlen esélyes kihívót. 

Jobb a külön lista azért is, mert a pártok meg tudják mutatni az arcukat, programjukat, kiderül végre, hogy saját jogon mennyit érnek. A 2010 után alakult pártok évek óta adósak azzal a legfontosabb magyarázattal, hogy miért kellett az MSZP-vel szemben új baloldali pártot alapítani. Nem magyarázták el érthetően a választóknak, mi az a tiltott pártfinanszírozás, mi az a Fidesz-MSZP-összejátszás, mi az a 70-30, mi az a Puch László, Baja Ferenc, Boldvai László. 

Ha a 2010 utáni pártok egy közös listával az MSZP-hez kötnék a saját sikerüket, akkor elég lenne, ha 2-3 héttel a választások előtt kiderülne egy újabb Simon Gáborról, hogy százmilliókat rejteget titkos külföldi számlán, és az egész közös lista menne a kukába.

Igenis váljon el végre az ocsú a búzától, mindenkinek jobb lesz így. 

Oszd meg cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!

Támogasd a Nyugati Fényt - a valódi ellenzéki médiát!

 

Botka kiutálta Gyurcsányt az összefogásból: Külön listán indul a DK Tovább